A francia elnök nem akarja meghallani a nép hangját - erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjújában az egyik legnagyobb franciaországi szakszervezet titkára. David Gobé szerint a francia elnök átverte az embereket azzal, hogy nem azt a programot valósítja meg, amellyel megnyerte az elnökválasztást. Franciaországban hónapok óta demonstrálnak Macron reformjai miatt: az országban több ágazat dolgozói is elhúzódó sztrájkra készülnek.

Hömpölygő tömeg fogadta az utasokat szombaton a párizsi vasútállomásokon. A francia állami vasúttársaság dolgozóinak sztrájkja miatt a szerelvények alig több mint fele közlekedik. Az alkalmazottak hónapokig tartó munkabeszüntetést terveznek: Macron francia elnök ugyanis az állami vasúttársaságot a versenyszférának engedné át.

Az államfő főként munkaerőpiaci reformjai ellen hónapok óta demonstrálnak Franciaországban, de Macron elnök mostanra szinte minden társadalmi csoportot magára haragított. A nyugdíjakat szociális adóval sújtotta, a diákság pedig akkor fordult ellene, amikor bejelentette: szigorítana az egyetemi felvételi szabályokon. Az Air France légitársaság méltányosabb béreket követelő pilótái időről-időre egész Európa légi közlekedésének rendjét felborítják, de az egészségügyi és az energiaszektorban, valamint a közszférában dolgozók is többször az utcára vonultak.


Közben Macron az unióban is hasonló reformokat szorgalmaz: legutóbb Strasbourgban is az általa felvázolt újítások mellett bontott zászlót. A francia elnök az Európai Parlament előtt azt is mondta: a legfontosabb döntéseket – beleértve a bevándorlással kapcsolatos határozatokat is – minősített többséggel kellene meghozniuk, hogy a tagállamoknak ne legyen vétójoga.

A neoliberális reformok eredetileg nem voltak benne az államfő programjában – erről az egyik legnagyobb szakszervezet nemzetközi titkára beszélt az M1-nek adott exkluzív interjújában. David Gobé szerint a francia elnök átverte az embereket, akik ráadásul személyében csak a kisebbik rosszra szavaztak, hiszen csak azért nyert, mert ellenfele egy szélsőjobboldali jelölt volt. Az M1-nek arról is beszélt: az államfő pártja nem akarja meghallani az emberek hangját, pedig – elmondása szerint – a francia nép párbeszédet akar, nem pedig azt, hogy az ország vezetői rájuk erőltesse az akaratukat. Kijelentette: Macron Trump mellett több napig “inaskodott”.

Nem tetszik a diplomáciai botránya sem

Emanuel Macron legutóbb éppen az Egyesült Államokkal és a britekkel közös szíriai légicsapások után tett nyilatkozatával válatott ki óriási felháborodást. Egy interjúban azt mondta: ő volt az, aki meggyőzte az amerikai csapatok főparancsnokát, vagyis az amerikai elnököt, hogy hosszú távon Szíriában maradjanak.

 

david-gobe-interju

 

Sajtóközlemény

Az SNCF Csoport EÜT-je 2018. Március 27-én, plenáris ülésén azt kérte a fórum elnökétől, hogy ítélje el azon sztrájkjog elleni jogsértéseket, amelyek 2018. 03. 21-22-én Franciaországban történtek.

Nagy-Brittanniából érkező munkavállalókat a menedzsereik arra kértek, hogy helyettesítsék a Eurostar francia sztrájkoló munkavállalóit, a landy-i (párizsi) telephelyen.

Az elnök nem volt hajlandó elismerni a jelenlétüket, sem elítélni a történteket. Sőt, kétségbe vonta a nagy-brittaniai munkavállalók jelenlétét. Látva, mennyire nem becsüli az EÜT-t és annak tagjait, az EÜT felhatalmazza Titkárát, hogy indítson gyorsított eljárást a bíróság előtt. A kérdés transznacionális jellegénél fogva hatáskörben járunk el.

Az EÜT a döntést követően berekeszti ülését, és szolidaritását fejezi ki a francia vasutasok iránt.

 

David GOBÉ

Secratary 

+33688682219